Futurisztikus kocsi a javából

2019-07-31

Szombathely - Mészáros József ezúttal egy roppant különleges amerikai gépkocsit mutat be olvasóinknak.

Mészáros József megrögzött gyüjtő. Amíg van hely a garázsában és az udvaron, addig megállíthatatlan a szenvedélyében: amerikai autókat vásárol, újít fel és tár közszemlére. Ezúttal egy 1976-os AMC Pacert leplez le, melyet külföldről szerzett be.

A 4,2 literes motorral ellátott verdára nem hétköznapi módon bukkant rá József, a szerencsének köszönheti, hogy rátalált erre a nem éppen hétköznapi autóra:

– Az orrésze kilógott egy pajtából. Egyből felfigyeltem rá. Ám szét volt esve, a motorháztető el volt rohadva, a szelvédő betörve, a küszöbök szétesve, a motor pedig beállva. Nem csoda, hogy ilyen rossz állapotban volt a ma már a 38. évében járó autó, hiszen közel húsz évig állt. Ám meglepő módon a kerekeiben tartotta a levegőt – kezdi beszámolóját József.

– Két barátom, Dávid és Zoli segítettek életet lehelni bele. Miután ez megtörtént, egy másik barátomhoz, Jánoshoz került a kocsi, ami ekkor már szétszerelt állapotban volt. Hozzá is fogott a karosszéria-munkálatokhoz. Nála jobb karosszériást a mai napig nem láttam. Mindent sajátkezűleg, gépek nélkül hajtott le és hegesztett össze. Ennek és egy másik autónak köszönhetően felfigyeltek a precíz munkájára. Nem csoda, hogy állást kapott külföldről, azóta Svédországban él. A Pacert összeszerelte és már sínen is volt minden.

– A motor és karosszéria is új külsőt kapott, amit egy újperinti barátomnak köszönhetek. Mikor először meglátta, nem hitte, hogy ilyen csodás lesz a végeredmény.

Az autó különlegessége, hogy az autó jobb oldalán az ajtó húsz centiméterrel nagyobb, mint a másik oldalon. Hogy miért? Talán a könnyebb beszállás érdekében, de az is lehet, hogy ilyen szempontból is különlegeset akartak alkotni a típus mérnökei a hetvenes évek közepén. A terv eleve az volt, hogy olyan különleges kocsit készítsenek az amerikaiaknak, amely az olajválság idején kisautónak számít. Futurisztikusnak futurisztikus lett a végeredmény, de sokak szerint csúnyácska. A buborékautó nem sok amerikai tetszését nyerte el, így csakhamar le is álltak a gyártásával. Napjainkban viszont ritka, és éppen ezért vált kedveltté.

Forrás

Kapcsolat

Mészáros József

Telefon: 0630/700-5000

Email: usav8@usav8.hu